Puszyste pancakes (po polsku: pankejki) to delikatne placuszki o smaku i zapachu wanilii. Pankejki są zdecydowanie mniejsze i bardziej puszyste od tradycyjnych naleśników i właśnie na tym polega ich urok. Podawać je można z syropem klonowym, miodem (jak poniżej) czy owocami, a nawet np. z bekonem...
Potrzebujemy dla 2 osób:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
niecałe 3/4 szklanki mleka
2 łyżki jogurtu naturalnego lub maślanki
2 średnie jajka
1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 pełna łyżka masła - około 15 g
szczypta soli
Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy jajko, łyżeczkę oleju, mleko i maślankę. Za pomocą trzepaczki całość mieszamy na jednolitą masę. Można również użyć miksera - wtedy ciasto nabierze więcej powietrza i będzie bardziej puszyste. Ciast zostawiamy na 15-30 min. w lodówce.
Nagrzewamy patelnię, a gdy będzie gorąca (ale nie bardzo), za pomocą chochelki wlewamy ciasto, starając się zachować kształt niewielkich placuszków. Wystarczą zaledwie 2-3 minuty, żeby naleśnik był gotowy. Wówczas obracamy go na drugą stronę. Gdy placuszki będą zarumienione z dwóch stron, przekładamy je na talerz, układamy w stos i dekorujemy ulubionymi dodatkami. Mogą to być truskawki, borówki, maliny, czekolada, a nawet jajko czy bekon. U mnie wystarczył miód.
Smacznego!
przepis z 2021 r.